#

 

Ce este un produs SaaS?


(SaaS) - Software as a Service - Software ca serviciu.

Software-ul ca serviciu - este o metodă de livrare a produselor software în care aplicațiile sunt găzduite la distanță de un furnizor de servicii și sunt puse la dispoziția clienților, - prin internet. Pur și simplu, utilizatorii închiriază software-ul în loc să-l achiziționeze.
Majoritatea furnizorilor SaaS, oferă un abonament bazat pe utilizare, care poate fi achiziționat lunar sau anual.
Deși este o îndepărtare de la metoda convențională de cumpărare de software, SaaS deseori oferă avantaje considerabile, afacerilor.

Majoritatea aplicațiilor de tip SaaS, rulează direct din browserul dvs. web, ceea ce înseamnă că nu necesită descărcări sau instalări de partea clientului. Exemple de soft ca serviciu sunt Google Apps, Dropbox, Microsoft Office 365, Twitter sau Facebook, BusinessDent - unde clienții accesează serviciile pe orice dispozitiv conectat la internet.

Pentru intreprinderi, SaaS este conceput ca o modalitate low-cost de obţinere a drepturilor de utilizare a software-ului cu toate functionalitatile sale, după necesităţile companiei, în schimbul unui abonament periodic.

Aplicațiile pot fi accesate online și pot folosite de la orice calculator al companiei, cu ajutorul unui login și a unei parole.
De asemenea o companie poate da acces la folosirea aplicațiilor din cloud, oricărui angajat sau colaborator, din companie sau din afară.
Aplicațiile SaaS folosesc componente din cloud, iar fișierele rezultate sunt de cele mai multe ori salvate tot în cloud, cu posibilitatea de accesare de oriunde, în orice moment.

 

Beneficiile utilizării unui software din cloud, atât pentru clienți individuali cât și pentru companii, sunt următoarele:

  • ✓ Fără costuri suplimentare pentru tehnica de calcul (servere) - Pentru a dezvolta infrastructura informațională a intreprinderii, nu este necesară procurarea de echipament IT costisitor, cum ar fi serverele. Puterea de procesare pentru aplicațiile de tip SaaS, este asigurată de serverele pe care acestea rulează în cloud.
    SaaS poate oferi economii considerabile din mai multe motive:
    - În primul rând, elimină costurile inițiale de achiziție / instalare, precum și costurile permanente precum întreținerea și modernizările.
    - În loc de a se acheltui sume mari de bani pe instalații hardware + software, aplicațiile SaaS pot fi întreținute cu ușurință de specialisti mai putin avansati, ne fiind necesară detinerea în cadrul întreprinderii a unui specialist în acest scop.
    - SaaS poate fi deosebit de avantajoasă și pentru întreprinderile mici, deoarece oferă acces la un software scump, de mare putere, care ar fi fost altfel imposibil de obținut prin metode de achiziție tradiționale.
    De asemenea, metoda bazată pe abonamente, elimină riscul financiar extrem al unui software scump.

  • ✓ Fără costuri de instalare, configurare și învățare - aplicațiile sunt gata de utilizare pentru utilizatori.
  • Mulți oameni spun că „timpul înseamnă bani” și, din fericire, un produs de tip SaaS le poate salva pe ambele.
    Pentru multe aplicații de tip SaaS, instalarea se reduce doar la a avea o conexiune la internet și să obții un log-in si o parola pentru a-l putea folosi.
    Mai mult ca atît, responsabilitățile de întreținere a acestuia sunt transferate de la departamentul IT intern, la furnizorul de SaaS.
    Acest lucru, elimină orele suplimentare de lucru și timpul de oprire, care ar fi fost necesar pentru modernizarea unui software tradițional.
    În cele din urmă, aplicațiile SaaS, tind să aibă un timp de învățare mai mic, ceea ce înseamnă o adaptare mai rapidă a personalului care vor lucra in el.

  • ✓ Utilizatorul plăteşte în funcţie de ceea ce foloseste - Utilizatorul plateste doar ceea ce foloseste, ne fiind obligat sa procure un soft mare si scump, pe care să-l foloseasca la minim.
    In cazul unui soft SaaS, utilizatorul platește doar pentru funcționalul necesar, în final, suportînd cheltuieli mult mai mici.

  • ✓ Update-uri automate - atunci când este disponibilă o actualizare a soft-ului, aceasta se face automat pe server și este oferită utilizatorului fără costuri adăugătoare.
  • Cu metoda tradițională de instalare a software-ului, actualizările pot necesita cantități enorme de timp, resurse, personal și bani.
    In cazul utilizării unui SaaS, abonații pot pur și simplu folosi softul, care este deja actualizat, fără a fi necesar de a mai face ceva din partea sa.

  • ✓ Compatibilitate cu mai multe dispozitive - față de un software cumpărat, destinat unui singur tip de dispozitiv, soft-urile SaaS online, pot fi accesate de pe orice device conectat la internet, fie că este laptop, PC, tabletă sau telefon, asigurând utilizatorului o mobilitate crescută.

  • ✓ Accesibil de oriunde - un soft SaaS online, poate fi accesat din orice loc cu acces la internet, utilizatorul ne fiind legat din acest punct de vedere de locația unde este instalat programul.

 

#

 

Software-ul ca serviciu are multe de oferit.
Dacă este utilizat corect, vă poate ajuta compania să economisească bani, timp și resurse umane.
Prin eliminarea problemelor precum mentenanța și incompatibilitatea software-ului, SaaS poate oferi o abordare simplificată și o productivitate mai mare.

Sistemul informațional SaaS BusinessDent dispune de un complex de măsuri tehnice şi organizatorice de securitate implementate, cu scopul de asigurare a integrităţii, confidenţialităţii, disponibilităţii și securității informaţiei.


În concluzie, produsele software de tip SaaS, permit companiilor să-şi migreze datele către sisteme virtuale (din cloud), care pot fi accesate oricând şi de oriunde cu condiţia să existe o conexiune permanentă la Internet, ceea ce va duce la schimbări în ceea ce priveşte performanţele şi organizarea internă, reducând, în acelaşi timp, costurile.